Goud & Kobalt
Werving

Dit is waarom niemand op je vacature reageert

23/07/23

3 min


Het werven van het juiste talent is cruciaal voor het succes van jouw bedrijf. Een slechte vacaturetekst kan echter een verlammende impact hebben op je zoektocht naar geschikte kandidaten. Als je merkt dat je maar weinig reacties ontvangt of dat de kwaliteit van de sollicitanten teleurstellend is, is het tijd om je vacatureteksten onder de loep te nemen. We nemen je mee in enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden om ervoor te zorgen dat jouw vacatures opvallen en de juiste kandidaten aantrekken.

Teveel clichés gebruiken

“Hou jij van een uitdagende en dynamische werkomgeving? Ben jij een echte teamplayer met een hands-on mentaliteit?” Als je dit soort zinnen in jouw vacatureteksten tegenkomt, dan ben je niet de enige. Teveel clichés maken jouw vacaturetekst saai en generiek. Het gevolg? Potentiële kandidaten zien jouw vacature als een dertien-in-een-dozijn-aanbieding en scrollen snel verder. Wees uniek en onderscheidend! Vertel waarom jouw bedrijf anders is dan de rest en wat het biedt dat anderen niet hebben. Maak jezelf aantrekkelijk voor de talenten die jij zoekt.

 

 

Teveel clichés maken jouw vacaturetekst saai en generiek

 

 

Teveel over je bedrijf en te weinig over de kandidaat

Natuurlijk wil je trots zijn op je bedrijf en de successen delen, maar overdrijf hier niet in jouw vacaturetekst. Het draait namelijk niet alleen om jou, maar ook om de kandidaat. Potentiële sollicitanten willen weten wat zij kunnen bereiken bij jouw bedrijf, hoe ze zich kunnen ontwikkelen en welke uitdagingen ze kunnen aangaan. Geef hen een voorproefje van wat ze kunnen verwachten, zodat ze zichzelf al in die rol kunnen zien.

Onduidelijk zijn over de cultuur en gedeelde waarden

De bedrijfscultuur is voor veel kandidaten een belangrijke factor bij het maken van hun keuze. Als je niet duidelijk bent over de cultuur en de gedeelde waarden van jouw bedrijf, loop je het risico op een mismatch. Wees transparant en eerlijk over hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Benadruk de unieke aspecten van de werkomgeving en de bedrijfscultuur, zodat kandidaten kunnen beoordelen of ze goed bij jouw bedrijf passen.

De plek waar de vacature wordt geplaatst

De plaatsing van je vacature is van cruciaal belang. Als je op zoek bent naar jonge professionals, dan is het plaatsen van je vacature in een gedrukte krant misschien niet de beste keuze. Maak gebruik van online platforms, sociale media en gespecialiseerde vacaturebanken om de juiste doelgroep te bereiken. Zorg ervoor dat je de kanalen gebruikt die jouw ideale kandidaten frequenteren.

Het schrijven van effectieve vacatureteksten is een kunst op zich. Teveel clichés, een te eenzijdig verhaal, onduidelijkheid over de bedrijfscultuur en het gebruik van verkeerde plaatsingskanalen kunnen dodelijk zijn voor het aantrekken van de juiste kandidaten. Wees uniek, focus op de behoeften van de kandidaten, wees eerlijk over de cultuur en maak slim gebruik van de juiste kanalen. Op deze manier zul je de juiste mensen aantrekken die jouw bedrijf naar nieuwe hoogten zullen tillen.

Trek je sollicitanten aan of stoot je ze af? De keuze is aan jou. Wees vastberaden en laat je vacatureteksten stralen! Zorg voor een energieke en aantrekkelijke toon die de kandidaten overtuigt van jouw bedrijf en de geweldige kansen die het te bieden heeft. Met de juiste aanpak kun je de juiste talenten aantrekken en een team opbouwen dat jouw bedrijf naar succes leidt. Waar wacht je nog op? Ga aan de slag en schrijf vacatureteksten die je bedrijf doen opvallen en sollicitanten aantrekken als een magneet!